EKO SEME PARADIŽNIK S. MARZANO NANO
EKO SEME PARADIŽNIK S. MARZANO NANO
EKO SEME PARADIŽNIK S. MARZANO NANO
EKO SEME PARADIŽNIK S. MARZANO NANO
EKO SEME PARADIŽNIK S. MARZANO NANO
EKO SEME PARADIŽNIK S. MARZANO NANO

EKO SEME PARADIŽNIK S. MARZANO NANO

ekološko seme
Pinterest
Izberite količino v pakiranju
Standardno pakiranje2,20 €DODAJ V KOŠARICO
5x Standardno pakiranje
11,00 €
9,90 €
Najnižja cena v 30 dneh
9,68 €
DODAJ V KOŠARICO

Paradižnik S. Marzano nano

Lycopersicon esculentum


Klasični italijanski pelati, zelo primerni za mezge in omake, saj imajo zelo debelo meso. Plodovi so srednje veliki, podolgovati in zelo čvrsti, tudi ko so že zelo zreli. Rastline so nizke in ne potrebujejo veliko opore. Sorta je zelo primerna za vzgojo v loncih.

Velikost plodov: srednje veliki

Zgodnost sorte: srednje zgodnja

 

Paradižnik sejemo v notranje prostore že v februarju in marcu, da vzgojimo sadike, ki jih po koncu nevarnosti slane (običajno po 15. maju) presadimo ven, v toplejše rastlinjake pa lahko že prej. Takrat lahko paradižnik sejemo tudi direktno na stalno mesto, sploh v rastlinjake. Za kalitev ne potrebuje tako visokih temperatur, kot paprika, optimalne temperature so od 18 do 20°C.

 

Paradižniki za rast plodov potrebujejo precej vode, vendar pa jih ni potrebno zalivati, če so ustrezno posajeni. V zemljo naredimo podolgovato luknjo (malo krajšo od velikosti sadike) in vanjo sadiko poležemo tako, da iz nje gleda le vrh sadike (vršiček in 2-4 vrhnji listi). Korenine in ostalo steblo zagrebemo z zemljo - po steblu bo namreč paradižnik pognal korenine in ker bo imel zelo močen koreninski sistem, bo lahko črpal vodo tudi iz globine in mu vode ne bo potrebno dodajati.

 

Pri paradižniku je zelo pomembno, da so rastline dovolj narazen. Če jih sadite preveč skupaj, se bo med njimi zadrževalo več vlage, zato bo hitreje prišlo do razvoja glivičnih bolezni. Priporočamo, da sadite sadike vsaj 75-100 cm narazen. Če želite dobro izkoristiti prostor v vrtu, priporočamo mešan posevek (med sadike paradižnika posadite npr. solato ali kapusnice). K paradižniku ne sadimo drugih plodovk, dobri sosedje pa so bazilika, solate, kapusnice...

 

Večino paradižnikov se pincira. To pomeni, da se jim trže zalistnike (list oz. vejica, ki zraste med glavnim steblom in listom). Paradižniku se ne trže listov. Ti so potrebni za tvorbo fotosinteze, s katero rastlina proizvaja sladkor, ki se skladišči v plodovih.

 

Paradižnik obdelujemo in obiramo na dan za cvet (po setvenem koledarju Marie Thun). Takrat spodbudimo nastavljanje novih cvetov in s tem novih plodov. Če obiramo paradižnik na dan za plod, s tem spodbudimo hitrejše zorenje, ne pa nastavljanja novih plodov, zato na ta dan obiramo le konec sezone, ko želimo, da čim več plodov, ki so že na rastlini, dozori do konca. Na dan za list pustimo rastline paradižnika popolnoma na miru, sicer lahko v kratkem pričakujemo prve znake glivičnih bolezni na rastlini in plodovih. Paradižnik, obran na dan za cvet, zdrži svež dalj časa, zato ga lahko takrat naberemo tudi za ostale dni, ko obiranje ni priporočljivo.

Priporočamo tudi

    EKO SEME RDEČA PESA DETROIT 2
    Cena z DDV:
    od 2,20 €
    EKO SEME RUKOLA SELVATICA
    Cena z DDV:
    od 2,20 €
    -10%
    EKO SEME NAVADNA GRAŠICA
    Stara cena z DDV:
    od 6,57 €
    Akcijska cena z DDV:
    od 5,91 €
    Najnižja cena v 30 dneh
    od 5,24 €
    AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih