EKO VELIKA KOPRIVA Z MEDOM
125g | 15,33 € 13,80 € Najnižja cena v 30 dneh 13,80 € | DODAJ V KOŠARICO |
EKO VELIKA KOPRIVA Z MEDOM
VELIKA KOPRIVA (Urtica dioica)
Velika kopriva (Urtica dioica) ima bogato zgodovino uporabe v prehrani in v tradicionalni medicini. Iz velike koprive so bile izolirane številne bioaktivne sestavine kot so flavonoidi, fenolne kisline, aminokisline, karotenoidi in maščobne kisline. Ekstrakti iz velike koprive so izkazali močno farmakološko antioksidativno, protivnetno, protiulcerativno, proti-hiperglikemično, protibakterijsko aktivnost ter zaščitno aktivnost za kardiovarskularni sistem (1). Zaradi naštetih lastnosti in sestave ima velika kopriva potencial za uporabo pri sladkorni bolezni tipa 2 ter pri različnih rakavih in nevroloških obolenjih (2),(3), (4).
V našem čebelarstvu smo koprivo nabrali v čisti naravi kočevskih košenic, njene aktivne snovi s pomočjo vakumskega desitlatorja skoncetrirali in pomešali s svojim ekološkim medom. Tako je nastal vrhunski izdelek EKO velika kopriva z medom.
UPORABA (priporočena):
- Otokom do 12 leta starosti je uporaba tega izdelka odsvetovana.
- Odrasli in otroci nad 12 let starosti: 10g ali ena čajna žlička 2 krat na dan.
Sestavine:
- Med 97,5%
- Izveček velike koprive 2,5%
Zaradi sestavin naravnega izvora lahko pride do manjših odstopanj v okusu in videzu. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Odsvetujemo otrokom mlajšim od 1. leta starosti. Osebe, ki so občutljive na med, naj se glede uživanja posvetujejo z zdravnikom. Izdelke hranimo pri sobni temperaturi do 25 °C. Izdelki iz medu so podvrženi procesu naravne kristalizacije, kar pomeni, da se lahko njihovo agregatno stanje spremeni iz tekočega v trdno. V tem primeru izdelki ohranijo vse svoje naravne učinkovine. V primeru toplotnega obdelovanja se te učinkovine zmanjšajo, zato ne priporočamo segrevanja nad 40°C.
1) Devkota HP, Paudel KR, Khanal S, Baral A, Panth N, Adhikari-Devkota A,Jha NK, Das N, Singh SK, Chellappan DK, Dua K, Hansbro PM. Stinging Nettle (Urtica dioica L.): Nutritional Composition, Bioactive Compounds, and Food Functional Properties. Molecules. 2022 Aug 16;27(16):5219.doi:10.3390/molecules27165219. PMID: 36014458; PMCID:PMC9413031.
2) Chehri A, Yarani R, Yousefi Z, Novin Bahador T, Shakouri SK, Ostadrahimi A, Mobasseri M, Pociot F, Araj-Khodaei M. Anti-diabetic potential of Urtica Dioica: current knowledge and future direction. J Diabetes Metab Disord. 2022 Jan 13;21(1):931-940. doi: 10.1007/s40200-021-00942-9. PMID: 35673511; PMCID: PMC9167344.
3) Jaiswal V, Lee HJ. Antioxidant Activity of Urtica dioica: An Important Property Contributing to Multiple Biological Activities. Antioxidants (Basel). 2022 Dec 19;11(12):2494. doi: 10.3390/antiox11122494. PMID: 36552702; PMCID: PMC9774934.
4) Esposito S, Bianco A, Russo R, Di Maro A, Isernia C, Pedone PV. Therapeutic Perspectives of Molecules from Urtica dioica Extracts for Cancer Treatment. Molecules. 2019 Jul 29;24(15):2753. doi: 10.3390/molecules24152753. PMID: 31362429; PMCID: PMC6695697.