-15%%
GLINEN KALILNIK + KALILNI KOZAREC

Navodila za uporabo GLINENEGA KALILNIKA:

 

Glinen kalilnik je plod toskanskih lončarjev. Inovativen sistem razmika pladnjev nam omogoča dvojen način gojenja – v svetlobi ali temi. Pladnji so lahko nastavljeni tako, da zrak in svetloba prosto dostopa do kalčkov v nižjih slojih, lahko pa so nastavljeni tako, da zaprejo ta prostor in tako ustvarijo temno in vlažno okolje. Premer pladnjev je cca. 15cm.


Kako kaliti:

Seme namočite čez noč (8-10 ur). Naslednji dan splaknite seme pod tekočo vodo in jih razporedite enakomerno po pladnju, če je potrebno, tudi s pomočjo rok. Seme prelijte s polnim kozarcem vode vsaj dvakrat dnevno (1 zjutraj in 1 zvečer); v primeru toplega vremena dodajajte vodo bolj pogosto, da se seme ne osuši. Ko kalite veliko količino semen, poskrbite za to, da so vsa navlažena enakomerno. Kalilnik imejte na sobni temperaturi, izogibajte se direktni svetlobi na seme. Kalčki so pripravljeni v 3-5 dneh, glede na sobno temperaturo in sorto rastline. Kalčke shranjujte v hladilniku do 1 tedna. Če je potrebno, pred zaužitjem odstranite luščine semena.


Kako kaliti mucilagena semena (kreša, lan, bazilika, rukola, chia)?
Tudi mucilagena semena se lahko kali tako, kot navadna, le da jih namakamo le kakih 15 min. Tako bodo semena sprostila sluz, ki se bo skozi kaljenje vpila v glino. Kalčkov nato ne vlažimo dokler glina ne »popije« sluzi, nato pa jih vlažimo 2x dnevno. Pripravljeni so v cca. 5-6 dneh.

 

Čiščenje glinenega kalilnika:

Po uporabi kalilnika, le-tega dobro operemo in odstranimo vse koreninice, kalčke itd. Tudi luknjice je potrebno sčistiti, saj se v nasprotnem primeru lahko ob naslednjem kaljenju tam razvijejo bakterije in plesni. To lahko naredimo tako, da z zobotrebcem prepikamo luknjice in s tem odrinemo umazanijo iz le-te. Lahko pa umit kalilnik prepihamo s pomočjo sunka zraka (npr. s kompresorjem). S tem namreč spihamo vse preostale delce semen, koreninic oz. kalčkov, ki bi nam ob naslednjem kaljenju lahko povzročali težave. V primeru, da kalilnik ne bomo takoj znova uporabili, ga pred shranjevanjem dobro osušimo. Ker je kalilnik iz žgane gline, ga lahko po potrebi tudi razkužimo v pečici ali v vroči vodi.

 

Navodila za uporabo GEO KALILNEGA KOZARCA:

 
Kako kaliti običajna semena:

Manjšo količino semen (1-2 čajni žlički) stresite v kozarec in jih namočite čez noč (8-10 ur) tako, da postavite kozarec pokonci (z mrežico navzgor). Naslednji dan splaknite seme pod tekočo vodo, nato pa kozarec postavite na stojalo tako, da se lahko odvečna voda odteka v podstavek. Seme na enak način splakujte vsaj dvakrat dnevno (1 zjutraj in 1 zvečer); v primeru toplega vremena splakujte bolj pogosto, da se seme ne osuši. Ko kalite veliko količino semen, poskrbite za to, da so vsa navlažena enakomerno. Kalilnik imejte na sobni temperaturi, izogibajte se direktni svetlobi na seme. Kalčki so pripravljeni v 3-7 dneh, glede na sobno temperaturo in sorto rastline. Kalčke shranjujte v hladilniku do 1 tedna. Če je potrebno, pred zaužitjem odstranite luščine semena.


Kako kaliti mucilagena semena (kreša, lan, bazilika, rukola, chia)?
Mucilagenih semen zaradi tvorbe sluzi ne priporočamo za kaljenje v kozarcu.

Za vzgojo kalčkov iz mucilagenih semen sicer priporočamo uporabo GEO glinenega kalilnika.

 

Čiščenje kalilnega kozarca:

Po končanem kaljenju kalčke odstranimo iz kozarca, vse dele kalilnika pa umijemo ročno ali strojno (v pomivalnem stroju). Pred nadaljnjo uporabo preverimo, da v mrežici ni ostalo kaj ostankov kalčkov.

 

Volumen kalilnega kozarca je 750ml.

 

Distributer: Amarant kooperativa d.o.o., Golišče 3, 1281 Kresnice

www.amarant.si

Priporočamo tudi

    EKO REDKEV DAIKON ZA KALJENJE
    Cena z DDV:
    od 2,20 €
    EKO RDEČA REDKEV ZA KALJENJE
    Cena z DDV:
    od 6,70 €
    KALILNI KOZAREC AMARANT
    Cena z DDV:
    19,90 €
    EKO SEME POR ZA MIKROZELENJE
    Cena z DDV:
    37,80 €
    AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih