Mikro vrtiček v domači kuhinji
Ker so v teh dneh napovedane najnižje temperature v tej zimi, tokrat ne bomo govorili o vrtičkanju na prostem, ampak o tem, kako si sveže vitamine lahko pridelate kar v zavetju toplega doma.
Še ne veste o čem govorim? O kalčkih, seveda!
Zakaj kaliti?
Kalčke lahko kalimo in uživamo skozi celo leto, v največji meri pa po njih posegamo v zimskem času.
Razlog za to je preprost: v tem letnem času je po eni strani na voljo najmanj svežega sadja in zelenjave, po drugi strani pa v tem času najbolj potrebujemo veliko vitaminov in mineralov, saj je ta čas sezona prehladov in nasploh zmanjšane odpornosti. Kalčki nam ponujajo dobro alternativo, saj je v njih običajno še višja vsebnost mikrohranil, kot so vitamini in minerali, kot v odraslih rastlinah.
Kako kalimo?
Za uspešno vzgojo kalčkov potrebujemo: seme za kaljenje, kalilnik, vodo in čas.
Postopek kaljenja na hitro:
- Seme namočimo - nekatera semena le 15min, nekatera pa za 6-8 ur ali čez noč
- Seme prestavimo v kalilnik in opravimo prvo splakovanje
- Kalilnik postavimo na sobno temperaturo
- Splakujemo vsaj 2x dnevno - s tem navlažimo kaleče seme in hkrati odplaknemo neželene mikroorganizme
- Po cca. 4-10 dneh (odvisno od sorte kalčkov) lahko kalčke začnemo uživati
- V kolikor ne moremo kalčkov porabiti v kratkem času, jih shranimo v hladilniku ali konzerviramo (npr. kalčke fižola Mungo)
Kalilniki
Najlažje vzgojimo kalčke s pomočjo kalilnikov. Kalilnike lahko kupimo, ali pa jih izdelamo sami.
Nekaj osnovnih vrst kalilnikov:
- Večnadstropni kalilniki - kalčke vzgajamo v okroglih ali večkotnih pladnjih, ki se zlagajo eden nad drugega. V pladnjih so luknje ali reže, s pomočjo katerih odvečna voda odteče, na dnu pa se nahaja posoda, v kateri se zbira odvečna voda. Takšni kalilniki so običajno plastični, vendar pa je boljša izbira glinen kalilnik. Glina je naraven material, tako da je že sama proizvodnja kalilnikov bolj prijazna naravi, poleg tega pa zelo dobro zadržuje vlago in s tem pomaga pri kaljenju. V glinenem kalilniku kalčki običajno zrastejo hitreje, kot v plastičnem, poleg tega pa je manj možnosti, da se nam bo kaj pokvarilo.
V večnadstropnih kalilnikih lahko kalimo vse vrste semen. Pazimo, da v pladnje ne natresemo preveč semen, saj se kalčki v primeru prenatrpanosti ne bodo mogli dobro razviti.
2. Kalilni kozarci - kalilne kozarce lahko kupimo, ali pa si jih izdelamo sami. Pri kupljenih običajno v kompletu dobimo podstavek, stojalo, na katerega naslonimo kozarec in pa kozarec, ki ima namesto pokrova mrežico. V kolikor si kalilni kozarec naredimo sami, lahko mrežico nadomestimo z gazo.
Če uporabljamo kalilni kozarec, moramo paziti na naslednje:
- zagotoviti moramo dobro odtekanje vode - v kolikor se voda zadržuje na dnu kozarca, lahko kalčki začnejo kar hitro gniti
- v kozarcu ne smemo kaliti preveč semen hkrati - pri pripravi upoštevajmo, da bodo kalčki zavzeli veliko več prostora, kot seme. Če je premalo prostora, se ne bodo dobro razvili, prav tako pa tisti v sredini kozarca ne bodo imeli dovolj dobrega dostopa do svetlobe
- v kozarcu se izognemo kaljenju mucilagenih semen - to so semena, ki se obdajo s sluzjo, ko jih namočimo (npr. kreša, rukola, lan, bazilika, chia)
3. Kalilna vrečka - narejena je iz konopljinega blaga, ki zagotavlja zračnost in se ne mucka. To zadnje je pri kaljenju še kako pomambno, saj bi se ob kaljenju v vrečkah iz drugačnega blaga (npr. bombaž, lan itd.) lahko v "mucki" začeli razmnoževati neželeni mikroorganizmi.
V kalilni vrečki kalimo stročnice, žita in ostale kalčke (npr. sabljasti triplat), za katere ne želimo, da ozelenijo. Naštete sorte kalčkov namreč postanejo grenke, v kolikor so izpostavljene svetlobi in začnejo skladiščiti klorofil.
Predvsem je kalilna vrečka zelo primerna za kaljenje fižola Mungo - vsi si želimo debelih kalčkov, ki jih poznamo iz kitajskih restavracij (kjer nam jih ponudijo kot "sojine kalčke"). Takšni debeli kalčki pa lahko zrastejo le, če rastejo pod pritiskom. Stene kalilne vrečke ta pritisk zagotavljajo, tako da so kalčki fižola Mungo iz kalilne vrečke takšni, kot jih želimo.
Kaj kalimo?
Uživamo lahko kalčke katerihkoli semen, razen razhudnikovk. Kalčki različnih sort semen so različnih velikosti, oblik, barve in okusa. Vsi vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, najbolje pa je, če izbiramo med tistimi, ki nam najbolj odgovarjajo po okusu.
Najbolj običajno pa posegamo po:
- alfalfa (detelja Lucerna)
- vrtna kreša
- brokoli
- redkvice (Daikon ali China rose)
- gorčica
- rukola
- fižol Mungo
- lečo
- čičeriko
- grah
- itd.
Za kaljenje uporabljamo le semena, ki so deklarirana kot "semena za kaljenje". Ta nam zagotavljajo:
- dobro kalivost
- mikrobiološko neoporečnost (vsa semena za kaljenje morajo biti testirana na nekatere patogene bakterije)
- kemijsko neoporečnost (ne smejo biti tretirana s kemikalijami)
Ste za, da skupaj preženemo prehlade in si dvignemo odpornost tudi v najhladnejših dneh?
Zopet Vam ob nakupu v naši spletni trgovini podarjamo vrečko semen, s tem, da si boste tokrat lahko sorto izbrali kar sami. Ob oddaji naročila uporabite promocijsko kodo "KALČKI", v opombo pa nam napišite katero sorto eko semen za kaljenje si želite prejeti brezplačno. Koda velja do 2.3.2018.
Če ne veste kako uporabiti promocijsko kodo, si lahko navodila preberete na tej povezavi.